onsdag 30 maj 2007

Kloka kollegan del 1

En del barn har svårt att släppa gamla oförätter och för att hjälpa dem att sluta återkomma till gammalt groll brukar min kloka kollega säga ungefär såhär:
"Nu har vi rett ut det här och nu glömmer vi det. Vi slänger det i glömskans hav och där ska man inte fiska"

4 kommentarer:

annemariekorling sa...

Ja, det är fint att säga så, men en svår konst. Det finns vackra vatten att fiska i - minnets hav.
Anne-Marie

IT-mamman sa...

Just därför gillar jag inte när man har kompissamtal varje fredag, som går ut på att tala om vilka dumheter som har hänt under veckan. Bättre att lära barnen att man reder ut saker med en gång. Kompissamtal kan man ha till att ta upp positiva saker, just för att inte hamna i gamla oförätter. Vi brukar prata om att gamla strumpor vill man inte ha, men uppmuntrande ord till andra är som guld. Och guld vill man ha mer än gamla strumpor.
På min äldste sons dagis hade de ett system där de fick en svart lapp uppsatt vid sitt namn om de gjort något så hemskt som att tex springa inomhus (!). Varje fredag skulle barnen sitta i ring prata om varför de fått svarta lappar. Vad sonen 3,5 år lärde sig av detta var att "han är dum för han har fått en svart lapp". Hjälp! Jag protesterade på ett föräldramöte. Ingen av de andra föräldrarna tyckte att systemet var konstigt.

Sara sa...

Vad klokt sagt, jag ska försöka komma ihåg det när jag grämer mig över något, för det är jag lite för bra på...

erica sa...

Håller med dig IT-mamma. Man ska ta det när det är aktuellet och inte spara till nån domstol en dag i veckan. Då lär man ju bara barnen att gräva fram gammalt groll istället.

Nu får du vara kloka kollegan för det där med strumpor och guld var himla bra sagt.