torsdag 11 mars 2010

Riv skolan!

Vårt kära skolsystem ....så fyrkantigt i sin grundform ...
fyrkanter passar bäst i fyrkanter, men alla har ju inte den formen.

Ibland, i mina mer rebelliska stunder, tänker jag att det bästa vore att riva alltihop. Riva och bygga nytt - utbildning för livet i ny form. Riva hela grundskolan. Bygga nytt med fokus på lärande i alla former. Inga klassrum, inga klasser, inga skolgårdar, ingen undervisningstid, inga raster och ingen timplan. 2 kollegor, 40 elever i blandade åldrar, fokus på lärande med vägledning av varandra och oss. Lärande i stimulerande miljö, undervisning ute i samhället och i hemmiljö. Mot målen i läroplan och kursplan.

Vilket syfte fyller raster i exakta moduler samtidigt som alla andra på samma plats som alla andra? (kafferast för fröken och lätt att organisera VAKTNINGEN?)
Vilket syfte fyller det trånga slitna skolhuset? (effektiv och billig barnförvaring som är lätt att kontrollera?)
Vilket syfte har klassvis undervisning och lika för alla? (anpassning av barn? räta in dig i ledet? kan styras med regler och förordningar som garanterad undervisningstid, timplaner och tjänster)

1 kommentar:

Anonym sa...

satt just o såg på "skolfront" på tv där man helt sågade åldersblandat.....konstigt att det funkar i förskolan?!? dax att starta en FRIskola, full med "tänk- om-tänk" där ville jag gå med dig!
//lottali