torsdag 11 mars 2010

Roligt och rörligt och lite rörande

Eleverna jobbar tillsammans vid datorn. En går i ettan och en går i förskoleklass. De sitter med huvudena tätt ihop och bestämmer vilka bilder och vilken text de ska ha i sin powerpoint. Ibland fnittrar de högt och tar ett litet glädjeskutt. Jag studerar dem på håll. Killen från förskoleklassen har kommit långt i sin läs- och skrivutveckling och är väldigt engagerad i jobbet men det syns på oron i hans kropp att han fortfarande är ung.

När de jobbat i närmare en halvtimme klarar kroppen inte att vara stilla längre så killen från förskoleklassen börjar en intensiv vandring fram och tillbaka i rummet. Fokus är fortfarande på dataskärmen. Jobbet är angeläget och han kommunicerar med sin skrivarkompis med samma entusiasm som förr. Fascinerande att se hur han omedvetet tillgodoser sitt rörelsebehov samtidigt som han forsätter med arbetsuppgiften. Hur hade det gått om jag tvingat honom att vara stilla på stolen? Inte så bra skulle jag tro.

2 kommentarer:

weronica sa...

Det är ljuvligt att läsa dina glimtar från klassrummet!
Har nyss läst din bok "Med datorn som skrivhjälp", den väcker många tankar. Framförallt hur viktigt det är med barnens motoriska utveckling!

Anonym sa...

Saknar, lite, när jag hade ettor!