måndag 12 april 2010

En riktigt rejäl måndag

Första dagen efter påsk blev riktigt rejäl. Oväntat rejäl. Vi startade med att alla som ville fick berätta något eller visa något. En av tjejerna visade ett smyckesskrin av mässing vilket kom oss att tala om metaller. Vilka metaller känner ni till? Eleverna gav förslag och när någon föreslog "trä" så insåg jag fullt ut värdet med att kategorisera också sådant som verkar självklart.

Så kom vi till dagens datum och dagens namnsdagsbarn Liv. Snabbt samlade vi en hel massa namn som kan betyda något annat. Eleverna hittade till exempel Björn, Sten, Stig, Lotta och Saga.

Efter rasten tränade vi bokstäver med penna. Stor koncentration och stort intresse. Härligt! Eleverna gjorde också iordning en liten dagbok som vi ska skriva i så ofta vi kan. Där är det penna som gäller. Rätt verktyg till rätt saker.

Vid fruktstunden efter maten läste jag en kort saga och sedan hade vi ett litet samtal om sagor, versioner av sagor, sagans upprepande karaktär och vilka andra berättelser som just den här sagan liknade.

Dagen avslutades med att eleverna fick plantera varsitt squashfrö i en torvbrikett. Det var spännande att vattna briketten och se hur den svällde upp. Sedan petades det ned ett frö och nu återstår vääääntan. Hoppas det gror bra!

Planteringen efterarbetades genom att eleverna fick fylla i en text om händelsen som jag skrivit för hand och kopierat ut. Detta för att knyta an till bokstavstränandet tidigare under dagen, men också för att få erfarenhet av hur man skriver en beskrivande text. Eleverna avslutade med att illustrera texten.

Solen sken, hopprepet åkte fram och vi kunde vara nöjda med vår arbetsdag.

1 kommentar:

Fröken Anki sa...

Vilken toppendag! Fullspackad men rolig verkar det som.
Vilken fantastisk froken dina elever har som vaver in sa manga olika saker i larandet.

Lycka till med frona, kanske kommer det lite skrivet och visat om dom pa bloggen sa smaningom?

Ha en finfin vecka!