måndag 29 november 2010

Digitala julkalendrar

Ingen panik!
Du kan fortfarande fixa den perfekta digitala julkalendern
Anne-Marie i Lund tipsar om:
Tekniska museets Julens kemi http://www.julenskemikalender.se/
Unga faktas Julkalender http://www.ungafakta.se/julkalender/

Jag kan tipsa om Ankis kalender på https://sites.google.com/site/skrivasigtilllasning/julkalender-2011 . Ladda ned som ppt och anpassa.

Gunilla tipsar om sin kalender som finns på: http://pixelcat.se/kalender/
En lucka i sänder öppnas från och med den 1 december, så det finns ingen chans att kika i förväg… Däremot kommer luckorna 22, 23 och 24 att öppnas den 22 december.
I kalendern finns bl.a. fakta och bilder om julen, tips på pyssel och pynt, recept på kakor och godis samt en massa tävlingar, lekar och spel
För att du som är lärare ska kunna ”kika i förväg” och förbereda dig lite, så finns det även en hemlig variant med alla luckor tillgängliga... Den ska alltså inte användas tillsammans med eleverna! Den hittar du på: http://pixelcat.se/hemlig_kalender

torsdag 25 november 2010

ASL i åk 2 - tidning

I årskurs två kan det underliggande temat för allt skolarbete vara en tidning. Nästan allt man skriver går att sätt in i en tidning. Där behövs reportage, beskrivningar, argumenterande insändare, poesi, noveller, boktips och recept osv. Mitt tips är att jobba lite "Old school", alltså skriva i ordbehandlingsprogram, dra ihop till spalter, skriva ut och klipp och klistra till tidningssidor som sedan kopieras.

onsdag 24 november 2010

Tangentbordsträning

Eleverna tjänar på att inte behöva söka bokstäverna på tangentbordet. Ju snabbare de blir i fingrarna ju friare blir de i sitt skrivande. Låt kasserade tangentbord finnas att leka med. Sätt bilder av tangentbordet på elevarbetsplatserna och öva under korta stunder. Kanske kan eleverna ha i hemuppgift att spela dataspel som över just att bli snabb på tangentbordet.
Här är två tips:
http://www.wartoft.nu/program/sebran/ (ladda hem programnmet sebran - det är gratis)

http://www.kunskapsstjarnan.se/tangenttraning.php

tisdag 23 november 2010

Olika typer av text

Läs, bearbeta och skriv olika genrer inom ett ämnesområde:

Saga
Berättelse
Beskrivning
Förklaring
Instruktion
Fakta
Argumenterande
Brev
Reportage
Artikel
Chatt
Blogg
Insändare
Recension
Dikt
Annons, reklam
mm.

måndag 22 november 2010

Språket är grunden

Språket är mänsklighetens
mest fantastiska uppfinning,
som föregår allt
och skänker allt dess beskärda del.
Utan språk ingen vetenskap,
ingen teknik,
inga lagar,
ingen konst,
ingen kärlek

J.M.G. Le Clézio, Bretagne den 4 november 2008

onsdag 17 november 2010

Mycket kan rymmas i en kapitelbok

En förmiddag i veckan fungerar jag som handledare i en klass som skriver sig till läsning. Nu har eleverna verkligen kommit igång och flera av paren har själva tagit initiativet till att skriva kapitelböcker, vilket är toppen. De är starkt motiverade och vill skriva också på lediga stunder.

Läraren behöver inte känna att det hindrar hennes planering utan hon kan ju ändå initiera uppgifter och planera skrivuppgifter som eleverna tar in i sina kapitelböcker. Kapitlen är inte så långa och eleverna skriver hela kapitlet vi ett skrivtillfälle. De illustrerar också.

Läraren i denna grupp är noga med att de ska öva sin text många gånger innan de läser upp den för klassen. Eleverna övar med glädje och är mycket stolta över sina texter när de läser upp dem. Förra veckan filmade jag en gosse som övade sin text. Han läste sin, ganska långa text, med viss möda första gången och med hyfsat flyt andra gången. Efter ett par övningar till kunde han läsa texten helt flytande. Jag kan inte se annat än att den typen av upprepad läsning måste hjälpa honom att bli en effektiv läsare som läser ortografiskt och nästan aldrig behöver stanna upp för att ljuda eller läsa ord bit för bit.

söndag 14 november 2010

Hur ofta läser vi olika gengrer?

Vi pratar ofta om att det är viktigt att vi lär oss skriva olika gengrer, men vi pratar mindre om att vi också måste LÄSA olika gengrer med våra elever och FÖR våra elever. En åhörare i Göteborg på fredagens föreläsning gjorde mig uppmärkam på detta.

fredag 12 november 2010

Studiebesök?

Jobbar du med Att skriva sig till läsning och kan tänka dig att ta emot studiebesök? Anmäl till mig så skall jag sammanställa en lista. Intresset är STORT.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Den rörliga bilden

Kom ihåg att filma med din digitalkamera. Filma smått och stort. Skruva fast kameran på stativ så står den stadigt och sköter sig själv. Kanske filmar du redovisningar, uppläsningar och teaterföreställningar för att kunna se dem igen och visa föräldrarna. Kanske filmar du samlingen och din lektion för att lära dig något om dig själv. Filmen förs över till datorn lika lätt som du för över ett foto.


- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 11 november 2010

Hitta till andra som jobbar med ASL

Här är några bloggar som bjuder många goda ideer och där lärarna delar med sig av sina erfarenheter kring Att skriva sig till läsning:

http://skrivkul.blogspot.com/
http://klass1djurgarden.se/
http://agentasklass.blogspot.com/
http://galaxensforskoleklass.blogspot.com/
http://bokstavsbella.blogspot.com/

Tankar från Arne Trageton

Efter godkännande av Arne Trageton publicerar jag här några av hans tankar kring spökskrift, bokstavsträning och fingersättning. Hans funderingar kommer ur en av våra mailkonversationer och jag är glad att han tar sig tid att fundera kring hur arbetet utvecklar sig. Vi måste alltid vara öppna för att ompröva våra tankar:

"Jeg er glad for stadig nye måter å utnytte mine prinsipper på. Men det er en ting som slår meg når jeg ser olika lärare, din bok og alle deler i Sverige at "spøkskrift" har fått en uforholdsmessig stor plass. For meg er det at bokstavrekker representerer en fortelling en kort overgang til ordbøker. Jeg ville legge hovedvekt på bokstavbøker og ordbøker. Det virker som få bruker bokstavrekkene systematisk til bokstavlæring av alle bokstavene for 6-åringene. Dette kan skyldes at mange begynte ASLmed 7-åringene som allerede kunne de fleste bokstavene. Legg merke til bokstavtestene ved start og slutt i førskoleklassen. s 56-58. I ettertid ville jeg nok hatt en bokstavtest midt i året også, for de få ungene som fremdeles burde trene systematisk på bokstavkunnskap. Denne strategien for å erstatte "veckans bokstav" er viktig at læreren kan dokumentere ved testene. Også ordbøker mener jeg en kan vektlegge mye mer enn hva jeg finner rundt om i Sverige. Siden en 6-åring kan i gjennomsnitt 6000 ord- kan bli mange ulike typer ordbøker ut av dette. Dette er også bra for å trene fingersetning. (se gjerne alle videoene fra 1. klasse og Løkeberg på nettsiden min). Jeg så at fremdeles var det dårlig fingersetning hos mange i klassen jeg så. Nettopp derfor er bokstavrekker-ordbøker viktig for å automatisere fingersetningen. Kanskje bruke et rent touch treningsprogram?"

onsdag 10 november 2010

En eller många sidor?

När vi skriver sagor så skriver vi hela sagan på ett A4 och ritar till. Arne Trageton kom med intressanta synpunkter kring detta. Han sa "Dela upp texten på flera sidor och rita många bilder till. Då kan alla elever skriva mååånga sidor och det kan bli en sporre att vilja skriva mer och mer. Dessutom blir texten lättare att läsa för den som INTE har skrivit den när den är mer uppdelad och har gediget bildstöd" Jag funderar på hur det skulle fungera att göra så. Skulle eleven vara motiverad att jobba med så många bilder ? Kanske man skriver bara några meningar åt gången till sagan - kan man då hålla uppe motivationen, viljan, glöden? Funderar vidare ... oj nu går flyget ... springa ...mot gaten .. mot Stockholm ... mot Karlsstad.

fredag 5 november 2010

Uppdaterat

I väntan på det nationella nätverket har jag uppdaterat min samlingssida om Att skriva sig till läsning. Surfa dit. Kolla om din kommun, skola och favoritsida finns med, om inte anmäler du detta i formuläret på sidan. www.skrivasigtilllasning.se

onsdag 3 november 2010

Dags för läsdax ?

Lyssnar på en genomgång av läromedlet Läsdax och Skrivdags. Känner spontant hur upplägget tilltalar mig. Meningsfulla sammanhang och helspråksmetod. Tio teman anpassade efter årskurs. Riktigt bra ingångar för arbetet med att Skriva sig till läsning.


- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 2 november 2010

Grattis

Josef och Martin är årets guldäpplelvinnare. Joachim fick juryns särskilda pris.
måndag 1 november 2010

På skolforum ikväll

Även du kan vara med på Teachmeet i kväll. Följ med på livesändningen. Här är länken:
http://bambuser.com/channel/tmskol

Kommentera det som sker via twitter ... hashtag #TMskol
Följ flödet på http://live.twingly.com/tmskol

Tips från årets lärmitgrupp i Piteå

Therese på Strömnässkolan tipsar om http://www.skolplus.se/ som när du loggar in ger dig möjlighet att nyttja din projektor /interaktiva tavla för mattelaborationer mm. Hon har också hittat till det trevliga animationsprogrammet http://www.animasher.com/

http://www.arcademicskillbuilders.com/ finns fartfyllda spel där barnen kan utmana varandra samtidigt som de övar tex. multiplikation och division.

Tips också på Rickard Omfors bilder på http://www.lektion.se/