måndag 14 februari 2011

Sexåringar skickar videomeddelanden till föräldrarna

Nu kan jag inte hålla mig längre - jag måste få berätta om vad de gör i Jävre. I Jävre skriver sig barnen till läsning i kombination med språkstimulerande lekar och Trulle-materialet. Bara det har visat sig vara en framgångsrik kombination. Som grädde på moset spelar eleverna in sig själva med webbkameran och skickar små videomeddelanden till sina föräldrar. Det kan vara när de läser en saga eller sammanfattar sin dag. Det är svårt att hitta mer meningsfulla sammanhang att uttrycka sig i. Den tydliga upplevelsen av att mottagaren inte finns här och nu gör att eleverna uttrycker sig noggrant och exakt.

Rent praktiskt går det till så att eleven loggar in på den bärbara datorn, sätter på sig ett headset (för bättre ljud) och klickar på webbkamerans program. Om du har en dator men inbyggd kamera finns i de allra flesta fall ett speciellt program som hör till webbkameran. De sätter sig till rätta trycker på inspelningsknappen och börjar läsa upp sin saga och visa bilderna. När de är klara trycker de på stoppknappen och sedan på en ikon med ett brev (mailikon) Då öppnas elevens personliga outlook och ett nytt meddelande med filmfilen bifogad ligger klart att adresseras och skickas. Smidigt! När alla elever lärt sig den enkla hanteringen går det utmärkt att göra inspelningarna när som helst under dagen.

Tips:
  • Om bilden är spegelvänd går det att ändra på. Sök i inställningar.
  • Filmfilen bör inte vara längre än max 3 minuter lång.
  • Från vissa webbkameror kan det gå att skicka direkt till You Tube - fundera i så fall på rättigheter och vem som ska ha tillgång till detta. Tryggast känns ett youtubekonto till varje elev i så fall.
  • Om det skulle krångla med mailen kan man istället spara filmfilen i datorn och bifoga på vanligt sätt, eller bara spara för att dokumentera.

Inga kommentarer: